GRIPA
Cum faci diferența între răceală și gripă
Ai început să ai câteva simptome de răceală, te doare capul, ai nasul înfundat și tușești de câteva ori pe zi. Știi însă și că în sezonul rece circulă și gripa, așa că nu ești convinsă dacă ar trebui să te îngrijorezi: am gripă sau sunt doar răcit?
Ce le cauzează
Răceala este în mod normal cauzată de rinovirusuri, care circulă prin aer în special în sezonul rece. Aceste virusuri afectează căile respiratorii superioare, însă cauzează infecții virale de gravitate mică spre medie. Răcelle comune mai sunt numite și viroze.
Tot virușii stau și la baza gripelor, de această dată virușii gripali. Aceștia sunt mai puternici și afectează sistemul respirator mai în profunzime. Gripa se dezvoltă în general în cadrul unor epidemii.
Pe lângă viruși, există cazuri de „răceli” mai grave, care sunt cauzate de bacterii. Acestea intră de obicei în categoria infecțiilor, cum ar fi puroiul în gât sau infecția cu streptococ și au obligatoriu nevoie de supraveghere medicală.
Contrar credinței populare, nu răcim niciodată fiindcă stăm în frig sau în curent. Un astfel de mediu poate doar să ne slăbească sistemul imunitar și să favorizeze astfel apariția bolii, însă nu ne vom îmbolnăvi decât atunci când contactăm un virus sau o bacterie.
Simptome de debut
Răceala se manifestă prin: strănut, nas înfundat și care curge, durere moderată în gât, tuse, durere sau slăbiciune musculară slabă, dureri ușoare sau moderate de cap. Starea generală este una proastă, de continuă oboseală, apar paloarea și ochii obosiți, care ustură. Uneori poate apărea și febra, mică sau moderată (până la 38°C) și ușoare frisoane.
Gripa se manifestă prin: strănut, nas înfundat și care curge, durere în gât, tuse, durere și slăbiciune musculară pronunțate, dureri de cap, oboseală accentuată, stări de leșin sau amețeală, febră mare și foarte mare, frisoane, diaree, senzație de vomă. Spre deosebire de răceală, care poate să evolueze timp de o săptămână cu aceleași simptome mai ușoare, gripa evoluează brusc, simptomele și starea generală proastă agravându-se.
Infecția bacteriană se manifestă prin febră foarte mare, apărută brusc, fără simptome premergătoare mai ușoare, cum sunt oboseala sau durerile musculare. Pentru că majoritatea infecțiilor se localizează în gât, un alt simptom important este și durerea foarte puternică în gât, dificultate de înghițire însoțită de inflamarea ganglionilor.
Durată și complicații
Durata medie a unei răceli este de o săptămână, perioadă în care organismul se luptă cu virusul și cu simptomele bolii. O răceală nu va trece niciodată complet de pe o zi pe alta, indiferent de tratamentul pe care îl urmăm, fiidcă organismul are nevoie de timp de refacere. Răcelile au rareori complicații, singura regulă fiind să nu luăm medicamente fără recomandarea medicului, să ne hidratăm și odihnim corespunzător.
Gripa poate dura între o săptămână și 15 zile, în funcție de gravitatea simptomelor și de puterea sistemului nostru imunitar. Fiindcă este mai gravă decât o răceală, în cazul gripei este necesar repaosul la pat, medicația este mult mai strictă iar simptomele trebuie ținute sub control pentru a evita complicațiile. Din nefericire, chiar și în zilele noastre, gripa poate duce la deces, în cazurile foarte grave.
Tratament
Principalul lucru pe care ar trebui să il știți atunci când vorbim despre răceală și gripă, este că niciuna dintre aceste două afecțiuni nu se tratează cu antibiotice. Acestea sunt utile doar în cazul infecțiilor cu bacterii, iar cum la baza răcelii și gripei stau viruși, antibioticele nu vor avea niciun efect. Mai mult decât atât, vor „lucra” în paralel, păcălind simptomele și slăbind și mai mult sistemul imunitar.
Răceala și gripa se tratează, doar la recomandarea medicului, cu antiinflamatoare, antispastice, antintermice și suplimente alimentare care să susțină sistemul imunitar, să fluidizeze secrețiile nazale și bronhice, să reducă febra și durerea de cap. Se tratează direct doar simptomele, în timp ce aportul de vitamina C, lichide și o alimentație bogată în vitamine și minerale vor întări sistemul imunitar, principala noastră armă împotriva bolii.
Recommended Posts
ANUNT – IN ATENTIA PACIENTILOR ONCOLOGICI
februarie 25, 2022
Centrul de Sanatate Multifunctional Bratca – Stirile ProTV
aprilie 11, 2018