Testul Papanicolau si dupa varsta de 65 de ani

Testul Papanicolau si dupa varsta de 65 de ani

Testul Papanicolau ar trebui efectuat si dupa varsta de 65 de ani

Protocoalele actuale recomanda ca testul Papanicolau (testul pentru cancer de col uterin) sa fie efectuat periodic pana la varsta de 65 ani, insa studii noi demonstreaza avantajul testarii si dupa aceasta varsta limita. 

Studiile efectuate in Statele Unite si prezentate la Simpozionul Anual cu tema Cancerul la Femei organizat de Societatea de Ginecologie Oncologica anul acesta, arata ca 1 din 5 femei peste 65 ani este diagnosticata cu cancer de col uterin, comparativ cu 1 din 20 femei in intervalul de varsta 20-29 ani.

Concluzia studiilor reflecta importanta screening-ului, adica a testarii preventive periodice. Riscuri mai mari se descriu la femeile care nu efectueaza screening periodic sau nu efectueaza niciodata o testare Papanicola.

In mod normal, este recomandat ca testul Papanicolau sa fie facut o data la trei ani daca rezultatele testului anterior sunt bune. In mod frecvent, medicii nu mai recomanda testul Papanicolau femeilor care au depasit varsta de 65 de ani. Femeile care nu si-au facut testul Papanicolau, ar trebui sa il faca chiar daca au depasit varsta de 65 de ani. De asemenea, si femeile care au depasit varsta de 65 de ani insa fac parte din categoria de risc crescut de cancer (sunt fumatoare ori au sistemul imunitar slabit), ar trebui sa isi faca in mod regulat testul Papanicolau chiar si dupa ce depasesc varsta de 65 de ani.

Intrucat exista o limita superioara pentru testul Papanicolau, se poate presupune ca femeile tinere sunt mai predispuse cancerului de col uterin, ceea ce este complet gresit. Cancerul de col uterin este mai des intalnit in randul femeilor varstnice, nu in randul tinerelor. Asadar, testul Papanicolau este la fel de important si dupa implinirea varstei de 65 de ani.

Cancerul de col uterin este mai periculos la femeile in varsta, riscul de deces fiind mai mare in randul acestora. Rata de mortalitate marita este mai mare in randul acestora si din cauza ca boala este depistata in stadiu mai avansat, iar acest lucru se petrece din cauza lipsei screening-ului.

Tratamentul pentru cancerul de col uterin la femeile de peste 65 de ani trebuie ales cu mare grija asta pentru ca, in general, femeile in varsta sufera de unele afectiuni cronice care ingreuneaza tratamentul sau mareste riscul de complicatii. Interventia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia reprezinta metodele folosite in tratarea cancerului de col uterin. Intrucat medicii au tendinta de a alege un tratament mai putin agresiv pentru cancerul de col uterin la femeile varstnice, sansele de vindecare la femeile in varsta sunt mai mici decat ale unei femei tinere, care poate fi supusa unui tratament foarte agresiv.

Potrivit specialistilor, primul semn care ar trebui sa ingrijoreze femeile atunci cand vine vorba despre cancerul de col uterin este sangerarea vaginala sau secretiile anormale. Imediat ce se observa un asemenea simptom, este obligatoriu sa se mearga la medic pentru realizarea unei examinari amanuntite. Alte simptome pot fi: oboseala, greata sau scaderea in greutate.

 


Recommended Posts

aprilie 16, 2018