Hepatita C – o boala cu multe fețe
Ce este hepatita C
Hepatita este o boala inflamatorie a ficatului. Boala este cauzata de o infectie virala, dar exista si alte cauze posibile ale hepatitei. Acestea sunt hepatita autoimuna si hepatita care apare ca rezultat al folosirii medicamentelor, drogurilor, acumularii toxinelor in corp si consumului excesiv de alcool. Hepatita autoimuna este o boala care apare atunci cand organismul produce anticorpi impotriva tesuturilor ficatului.
Care sunt tipurile de hepatita?
Infectiile virale ale ficatului care sunt clasificate ca hepatita sunt hepatitele A, B, C, D si E. Un virus diferit este responsabil pentru fiecare tip de hepatita cu transmitere virala. Hepatita A este intotdeauna acuta, fiind o boala pe termen scurt, in timp ce hepatitele B, C si D sunt forme cronice. Hepatita E este de obicei acuta si poate fi extrem de periculoasa in cazul femeilor insarcinate.
Ce organe sunt afectate de hepatita C?
Virusul hepatitei C afecteaza multe organe si tesuturi, nu doar ficatul. In numeroase studii efectuate pe pacientii cu hepatita C, medicii au descoperit ca pacientii aveau simptome in afara ariei hepatice. Simptomele frecvente erau: oboseala, insuficienta renala, diabetul de tip 2, parestezia (pacientul simte o senzatie ca de arsura, furnicatura sau amorteala intr-o anumita zona a corpului), artralgie (un simptom caracterizat de dureri articulare) si purpura (o boala inflamatorie a vaselor de sange, localizata la cei cu hepatita C pe membrele inferioare).
De asemenea, studiile au mai aratat ca pacientii cu hepatita C au un risc crescut de calculi biliari, mai ales ca in cazul lor bila nu mai functioneaza cum trebuie. In hepatita C, ficatul nu mai poate regla cantitatea de aminoacizi eliberata in sange, iar complicatiile afecteaza functia creierului. Cand hepatita C afecteaza ficatul, acesta este mai putin eficient in a procesa si stoca fierul in organism, iar fara fier, corpul sufera din cauza deficientei.
Care sunt cele mai raspandite tipuri de hepatite?
Exista mai multe tipuri de hepatita virala, adica mai multe tipuri de virusuri care provoaca hepatita. Acesti virusi au fost denumiti tipul A, B, C, D, E, F (nu a fost confirmat) si G. Cele mai raspandite tipuri de hepatita sunt tipurile A, B si C.
Hepatita este transmisibila?
Hepatitele virale sunt transmisibile, insa in functie de virusul implicat, metoda de transmitere poate sa difere. De exemplu, persoanele se pot imbolnavi de hepatita A atunci cand mananca sau consuma lichide care au fost contaminate cu virusul A. Si fructele si legumele pot cauza uneori hepatita A, daca sunt contaminate. Cele care au mari sanse sa fie contaminate cu virusul A sunt fructele si legumele de la supermarket, fructele de mare, apa si gheata. Hepatita A se poate transmite si prin relatii sexuale cu o persoana bolnava. Pe de alta parte, virusul hepatitei B traieste in sange, sperma si in alte fluide corporale. De obicei, virusul se transmite prin relatii sexuale cu persoanele infectate.
Cum se transmite hepatita C?
Oamenii se pot infecta cu virusul hepatitei C atunci cand sangele unei persoane infectate intra in corpul lor. Acest lucru se intampla, de exemplu, prin folosirea unor ace nesterilizate. De asemenea, boala se transmite daca persoanele folosesc un aparat de ras cu lama sau o periuta de dinti de la cineva careeste infectat sau daca intretin relatii sexuale cu cineva care are hepatita C. In anumite cazuri, daca mama este insarcinata si are hepatita C, este posibil sa o transmita si bebelusului.
Factori de risc
Hepatita poate fi cauzata de virusuri (infectia cu virusurile hepatitice) sau de consumul de alcool, desi cea mai comuna cauza o reprezinta virusurile, in cazul hepatitelor virale. Exista cateva tipuri de hepatite virale, dintre care cele mai frecvente sunt hepatitele A, B si C.
In cazul Hepatitei C, factorii de risc care pot duce la imbolnavire sunt:
- Consumul de droguri – una dintre principalele cauze de infectare cu hepatita C la nivel mondial, in special in cazul pacientilor care isi injecteaza drogurile intravenos, folosind ace si seringi in comun cu altii
- Contactul sexual neprotejat – Hepatita C nu se transmite pur si simplu prin contactul sexual, insa daca la nivelul organelor genitale exista rani superficiale care sangereaza, acest contact cu sangele duce la infectare.
- Tatuaje si piercinguri – realizate cu instrumente care nu au fost sterilizate corespunzator
- Manichiura si pedichiura realizata in saloane, unde instrumentarul nu a fost sterilizat corespunzator
- Cabinetele stomatologice, in timpul interventiilor care duc la sangerarea gingiilor
- Pacientii care au suferit transfuzii de sange, care fac dializa sau au fost operati pentru transplant de organe
Care sunt persoanele cu risc de a face hepatita?
In cazul hepatitei A, persoanele cu risc de imbolnavire sunt:
- cele care calatoresc in regiuni cu rate mari sau medii de imbolnavire cu hepatita A;
- cele care au avut contact sexual cu persoane infectate;
- membri familiei sau cei care au in ingrijire persoane cu hepatita A;
- cele care folosesc anumite droguri ilegale, injectabile sau nu;
- cele cu boli legate de factorul de coagulare a sangelui.
In cazul hepatitei B, persoanele cu risc de imbolnavire sunt:
- bebelusii nascuti din mamele infectate;
- partenerii sexuali ai persoanelor infectate;
- cele cu parteneri sexuali multipli;
- cele care au boli cu transmitere sexuala;
- barbatii care fac sex cu barbati;
- persoanele care isi injecteaza droguri;
- membri familiei persoanelor infectate;
- lucratorii din sistemul de sanatate expusi la locul de munca la mari cantitati de sange;
- pacientii care fac hemodializa;
- turistii care merg in regiuni cu rate mari sau medii de imbolnavire in ceea ce priveste hepatita B.
In cazul hepatitei C, persoanele cu risc de imbolnavire sunt:
- cele care isi injecteaza in prezent sau si-au injectat droguri in trecut;
- cele care au beneficiat de transfuzii de sange sau de organe donate inainte de 1992;
- pacientii care au facut hemodializa pe termen lung;
- cele care sunt expuse la pacientii cu hepatita virala C;
- pacientii infectati cu virusul HIV;
- bebelusii care s-au nascut din mame infectate cu virusul hepatitic C.
Pentru care tipuri de hepatita exista vaccin?
Exista vaccinuri pentru a preveni hepatita A si hepatita B, dar si E, insa nu exista in prezent niciun vaccin pentru a preveni hepatita C si nici pentru hepatita D. Cu toate acestea, vaccinul poate ajuta o persoana care nu este infectata cu virusul hepatitic B sa nu ia hepatita D, deoarece virusul hepatitic D are nevoie de virusul hepatitic B pentru a se inmulti in organism. Daca o persoana a avut un tip de hepatita virala in trecut, este posibil sa se infecteze cu alte tipuri de virusuri hepatitice.
Vaccinul impotriva hepatitei A este recomandat tuturor copiilor de la varsta de 1 an, persoanelor care calatoresc in tari care au mari rate de imbolnavire, persoanelor cu boli cronice de ficat, cum ar fi hepatita B sau hepatita C. Vaccinul pentru hepatita B este recomandat copiilor, adultilor activi din punct de vedere sexual, adultilor sub 60 de ani cu diabet, persoanelor infectate cu virusul HIV, persoanelor sau rudelor care intra in contact cu un pacient cu hepatita B.
Care este diferenta dintre hepatita cronica si hepatita acuta?
Hepatita virala acuta este o infectie virala pe termen scurt. Hepatita virala cronica este o infectie virala pe termen lung, care dureaza cel putin 6 luni si, in general, poate sa existe in organism pe toata durata vietii.
Hepatita cronica poate avea ca rezultat ciroza, pacientul avand si splina marita, i se pot acumula lichide in abdomen si i se poate deteriora functia cerebrala. Hepatita cronica, desi este mai putin frecventa decat hepatita acuta, poate persista in organism ani si chiar decenii. In cazul multor oameni, este chiar o forma usoara si nu cauzeaza leziuni semnificative la nivelul ficatului. Cu toate acestea, in cazul unor pacienti, inflamarea va distruge treptat ficatul, in cele din urma ajungandu-se la
ciroza, insuficienta hepatica si uneori cancer de ficat.
Hepatita virala acuta este o inflamatie a ficatului cauzata de o infectie cu unul dintre cele 5 virusuri hepatitice. In majoritatea cazurilor, inflamatia incepe brusc si dureaza doar cateva saptamani. De retinut: virusul hepatitic A nu provoaca hepatita cronica.
Care este perioada de incubatie a virusului de hepatita?
Hepatita A este cauzata de virusul hepatitic A (HAV) si are o perioada de incubatie cuprinsa intre 15 si 50 de zile. In medie, perioada de incubatie a virusului de hepatita A este de 28 de zile.
Hepatita B este cauzata de virusul hepatitic B (HBV) si are o perioada de incubatie cuprinsa intre 14 si 180 de zile. In medie, perioada de incubatie a virusului de hepatita B este de 120 de zile.
Hepatita C este cauzata de virusul hepatitic C (HCV) si are o perioada de incubatie cuprinsa intre 45 si 160 de zile. In medie, perioada de incubatie a virusului de hepatita C este de 45 de zile.
La ce varsta te poti imbolnavi de hepatita C?
Hepatita C este o boala care afecteaza in marea majoritate persoanele de peste 40 de ani. Fiind o boala asimptomatica, virusul hepatitic C (HCV) poate sta ascuns in ficat mai mult de un deceniu, dara sa aiba efecte vizibile. Acest lucru le ofera medicilor un indiciu despre momentul cand pacientii cu hepatita C au fost infectati – nu la o varsta inaintata, ci in multe cazuri inainte de 30 de ani.
Indiferent de varsta, oamenii trebuie sa stie ca se pot infecta cu virusul hepatitic C daca: folosesc acelasi ac sau alte echipamente utilizate pentru injectarea drogurilor si substantelor ilegale; daca au avut o transfuzie de sange sau un transplant de organe in trecut (inainte ca toate organele donate si sangele sa fie testate pentru hepatita C); daca li se face o injectie cu un ac care are sange infectat pe el; daca isi fac un tatuaj sau un piercing cu un ac care are sange infectat pe el. In cazuri rare, o mama care are hepatita C poate sa transmita virusul la bebelusul ei, la nastere, sau o persoana care lucreaza in sistemul de sanatate este expusa in mod accidental la sange care este infectat cu virusul hepatitic C.
Cat de contagioasa este hepatita?
Multa lume se intreaba daca hepatita C este contagioasa. Raspandirea bolii se petrece doar prin expunerea la sangele unei persoane infecctate. Hepatita C se transmite atunci cand sangele unei persoane infectate cu virusul hepatitic C intra in fluxul sangvin al unei persoane care nu este infectata. Hepatita C poate fi transmisa prin contact sexual intre un barbat si o femeie, dar riscul este scazut. Riscul de transmitere a hepatitei C este mai mare daca este vorba de raport sexual anal, neprotejat, intre doi barbati. Hepatita C se poate transmite daca exista o leziune deschisa pe piele sau in mucoasa sau tesuturile din gura. Prin urmare, folosirea in comun a periutelor de dinti, a lamelor de ras sau a unghierelor nu este recomandata.
Cat dureaza efectul vaccinului contra hepatitei?
Doua tipuri de vaccin impotriva hepatitei A (HAV) sunt disponibile la nivel international: vaccinurile inactivate si vaccinurile (cu microorganisme) vii atenuate. Primul tip, vaccinul antihepatita A, este un vaccin inactivat foarte eficient si sigur. Rezultatele arata ca, in cazul indivizilor sanatosi, dupa ce s-a efectuat schema de vaccinare, anticorpii impotriva hepatitei A persista in organism 25 de ani sau chiar mai mult. Al doilea tip de vaccin, cu organisme vii atenuate, si-a aratat eficienta impotriva infectiei cel putin 3 ani. El protejeaza extrem de mult indivizii, in proportie de 95%. Se recomanda 2 doze de vaccin, la o distanta de 6 luni.
In cazul hepatitei B, cel mai bun mod de prevenire a bolii este vaccinul. Acesta este siur si eficient si, de obicei, se fac 3-4 doze pe o perioada de 6 luni. Bebelusii si copiii mici au nevoie de 3-4 doze, de-a lungul unei perioade de 6-18 luni, in functie de tipul de vaccin, iar adultii au nevoie de 3 doze, facute pe o perioada de 6 luni. Studiile arata ca memoria imunologica ramane intacta cel putin 20 de ani in randul indivizilor sanatosi care au fost vaccinati impotriva hepatitei B. Vaccinul ofera protectie de lunga durata impotriva infectiei cu virusul hepatitic B, iar imunitatea celulara persista chiar daca nivelul anticorpilor scade foarte mult sau ajunge dincolo de nivelele detectabile.
Simptomele infectarii cu hepatita C
Care sunt simptomele hepatitei C?
Aproximativ 75% dintre oameni nu au simptome atunci cand sunt infectati prima oara cu virusul hepatitic C. Restul de 25%
dintre pacienti pot avea simptome precum:oboseala; pierderea poftei de mancare; dureri musculare; febra. Foarte putine persoane se confrunta cu semne sau simptome ale hepatitei C precum: urina care capata o culoare mai inchisa, ochi galbeni sau scaun de culoarea lutului cand este vorba de hepatita accuta sau de o infectie timpurie. In timp, persoanele cu hepatita cronica pot dezvolta simptome ale inflamarii ficatului. Aceasta este, adeseori, prima sugestie care arata ca o infectie poate fi prezenta in organism. Indivizii infectati cu virusul hepatitic C devin cu usurinta mai obositi sau se plang de simptome nespecifice. Alte simptome pot fi: dureri la nivelul incheieturilor, dureri abdominale, diaree, greata si varsaturi.
Modalitati de transmitere a hepatitei C
Hepatita C se transmite, de obicei, atunci cand sangele unei persoane infectate cu virusul hepatitic C intra in organismul unei persoane care nu este infectata. In prezent, cei mai multi indivizi sunt infectati cu virusul hepatitic C prin faptul ca folosesc aceleasi ace, seringi sau alte echipamente pentru a-si injecta droguri. In trecut, hepatita C se transmitea in mod frecvent si prin transfuzii de sange si prin transplantul de organe. De asemenea, virusul hepatitic C se transmite de la mama la copil, daca ea este infectata. Riscul de transmitere prin contact sexual este considerat destul de scazut. Riscul creste atunci cand indivizii au multipli parteneri sexuali, au o boala cu transmitere sexuala sau sunt infectati cu HIV. Hepatita C poate fi transmisa atunci cand instrumentele nu sunt bine sterilizate in cazul saloanelor de tatuaj si piercing.
Diferente dintre hepatita C si alte hepatite virale
Care sunt diferentele dintre hepatitele A, B si C?
Hepatita B si hepatita C tind sa fie mult mai periculoase decat hepatita A. De asemenea, atat hepatita B, cat si hepatita C pot deveni boli cronice. Hepatita C este mai frecvent transmisa prin contactul cu sangele infectat al unei persoane. Acest lucru se intampla cand oamenii folosesc ace si seringi contaminate, folosite pentru injectarea drogurilor. Metode mai putin frecvente prin care se transmite hepatita C: prin contact sexual, la nastere (daca mama este infectata cu virusul hepatitic C) sau daca persoana se inteapa din greseala cu un ac contaminat.
Si hepatita B se transmite prin contactul cu sangele infectat sau cand sangele cu virusul hepatitic B intra patrunde in organism prin diferite mijloace. Cel mai frecvent, hepatita B se transmite prin contact sexual si de la o mama infectata la copil, in timpul nasterii. Cauze mai putin frecvente ale infectarii cu hepatita B sunt folosirea acelor si seringilor contaminate. Virusul hepatitic B se poate transmite prin sperma si prin secretie vaginala, precum si prin sange.
Pe de alta parte, virusul hepatitic A se gaseste in fecalele persoanelor cu hepatita A si este, de obicei, transmis prin contact apropiat (inclusiv prin actul sexual sau prin faptul ca persoanele sanatoase locuiesc in aceeasi casa cu pacientul cu hepatita A). De asemenea, hepatita A se transmite prin consumul de alimente sau bauturi contaminate cu virusul hepatitic a (HAV) si daca o persoana calatoreste in tari unde este extrem de frecventa hepatita A. O alta diferenta este ca pentru hepatitele A si B exista un vaccin, pe cand pentru hepatita C nu exista un vaccin.
Tratamente pentru hepatita
Hepatita C poate fi adeseori tratata cu succes, daca pacientul urmeaza tratamentul medicamentos pret de cateva saptamani, spun specialistii. Daca infectia cu virusul hepatitic C este identificata in stadii incipiente, boala fiind cunoscuta ca hepatita acuta, tratamentul nu trebuie sa inceapa imediat. In schimb, pacientul face un alt test de sange, dupa cateva luni, pentru a vedea daca organismul a luptat cu virusul si l-a eliminat. Daca infectia continua sa persiste cateva luni, boala cunoscuta ca hepatita cronica, tratamentul medicamentos va fi recomandat.
Testele de evidentiere a virusului hepatic C
Prin ce analize se stabileste diagnosticul de hepatita?
Un test de sange sau screening poate ajuta medicul sa determine daca un pacient are sau nu anticorpi de hepatita in organism. Sunt necesare mai multe teste apoi, daca se constata ca anticorpii de hepatita sunt prezenti. Medicul va determina daca virusul actual inca se mai afla in sangele pacientului. Este posibil ca un pacient sa aiba infectii cu virusurile hepatitice B si C in acelasi timp.
Prin ce analize se depisteaza virusul hepatitei B sau C?
Sunt necesare teste specifice, pentru ca medicul sa determine daca sunt prezenti anticorpii ce indica hepatita. In cazul hepatitei B, medicul cere un test de confirmare pentru a verifica prezenta unor anticorpi speciali sau antigeni pentru hepatita B (adica cei la care anticorpii reactioneaza). In cazul hepatitei C, testul de confirmare este utilizat pentru a vedea cantitatea de ARN al hepatitei C este prezenta in sangele persoanei infectate.
Teste folosite pentru a diagnostica o infectie acuta:
* hepatita B: HBsAg, Anti-HBc, IgM
* hepatita C: Anti-HCV, HCV RNA
Teste folosite pentru a diagnostica infectia cronica:
* hepatita B: HBsAg, HBV DNA, HBeAg, Anti-HBe
* hepatita C: Anti-HCV (o data), HCV RNA sau incarcatura virala, genotipul HCV (o data)
Teste folosite pentru a detecta o infectie anterioara:
* hepatita B: Anti-HBs, Anti-HBc total
* hepatita C: Anti-HCV
Ce doctori se ocupa cu diagnosticarea si tratarea hepatitei C?
Hepatita C este tratata fie de un medic gastroenterolog, de un hepatolog (care este un gastroenterolog cu o pregatire suplimentara in bolile hepatice), fie de un specialist in boli infectioase. Chirurgii specializati in chirurgia ficatului, inclusiv in transplantul de ficat, fac parte din echipa de medici si ar trebui sa vada pacientii cu un stadiu avansat al bolii (insuficienta hepatica, ciroza) cat mai din timp, inainte ca pacientul sa aiba nevoie de un transplant de ficat. Alti doctori care pot fi de ajutor pacientilor cu hepatita C sunt medicii nutritionisti, care le ofera informatii cu privire la problemele nutritionale.
Ce analize se fac pentru a depista hepatita C?
Testele de sange pentru hepatita C sunt folosite pentru screeningul si pentru depistarea expunerii (din trecut) la boala si pentru a depista infectia prezenta. Testele detecteaza prezenta anticorpilor produsi de organism impotriva virusului hepatitic C, indicand astfel expunerea la virusul C (HCV). Acest test nu poate face distinctia daca o persoana are o infectie activa sau o infectie anterioara cu virusul hepatitic C.
Specialistii recomanda ca toate testele de anticorpi care au iesit pozitive sa fie urmate de un test HCV RNA, care detecteaza ARN-ul (acid ribonucleic) viral din sange, pentru a determina daca pacientul are sau nu o infectie activa. Se mai fac urmatoarele teste, pentru a diagnostica o infectie curenta: testul HCV RNA cantitativ (incarcatura virala) – poate fi folosit pentru a confirma prezenta virusului hepatitic C si pentru a diagnostica o infectie activa; HCV RNA calitativ este folosit pentru a face distinctia intre o infectie actuala si una din trecut. Se recomanda si genotipul viral, un test folosit pentru a determina ce tip (sau genotip) al virusului hepatitic C (HCV) este prezent in organism, pentru a ajuta la alcatuirea schemei de tratament.
Care este testul rapid de evidentiere a hepatitei C
In data de 17 ianuarie 2017, o companie canadiana (Health Canada) a aprobat folosirea si vanzarea unui test care detecteaza anticorpii in cazul hepatitei C. Acesta test se numeste OraQuick HCV Rapid Antibody si functioneaza prin verificarea unui mici picaturi de sange, luat prin intepatura din deget, pentru a analiza anticorpii eliberati de organism impotriva hepatitei C. Testul ofera rezultatele intr-un interval de 20 si 40 de minute. Ce inseamna rezultatele acestui test rapid? Testul in sine detecteaza doar anticorpii care au legatura cu hepatita C. Daca o persoana are acesti anticorpi in sange, inseamna ca a fost expusa la hepatita C la un moment dat in viata, in trecut. Acest test nu scoate la iveala daca persoana are in prezent hepatita C.
Monitorizarea unui pacient cu virusul hepatic C
O data ce pacientii si-au terminat cu succes tratamentul impotriva hepatitei C, incarcatura virala (un test esential facut dupa tratament) va dermina daca exista un raspuns virusologic sustinut. Daca vindecarea a fost atinsa (incarcatura virala este nedetectabila dupa tratament), nu se recomanda teste aditionale, cu exceptia cazului in care pacientul are ciroza. Persoanele care nu sunt vindecate vor fi nevoite sa continue monitorizarea pentru a vedea progresia bolii de ficat si complicatiile sale.
Desi vindecarea elimina inrautatirea fibrozei din cauza hepatitei C, complicatiile bolii inca ii pot afecta pe pacientii cu ciroza. Acesti indivizi au nevoie de teste regulate pentru a depista la timp cancerul de ficat, cat si de monitorizarea unor vase de sange de la nivelul esofagului, care pot sangera.
Tratamente medicale pentru hepatita C
Tratamentul pentru hepatita C este discutat cu un medic specialist familiarizat cu optiunile actuale si cu cele in curs de dezvoltare, mai ales ca acest domeniu este intr-o continua schimbare. Ca obiective in ceea ce priveste terapia antivirala, pacientii si medicii isi doresc: sa previna transmiterea hepatitei C; sa obtina teste normale in ceea ce priveste starea ficatului; sa reduca inflamatia si leziunile de la nivelul ficatului; sa previna progresia cirozei si a cancerului de ficat; si sa imbunatateasca sansele de supravietuire si calitatea vietii pacientului.
Cum se trateaza hepatita C?
Tratamentul pentru hepatita C implica: schimbarile facute de pacient in ceea ce priveste stilul de viata, pentru a-l ajuta sa nu isi lezeze si mai rau ficatul si pentru a reduce riscul de a transmite mai departe boala; administrarea unuia sau a mai multor medicamente, pentru a lupta cu virusul hepatitic C. In mod normal, persoana va lua medicamente intre 8 si 48 de saptamani. Durata tratamentului va depinde de medicamentele pe care le ia persoana si de tulpina virusului hepatitic C pe care il are in organism. Medicul specialist ii va oferi pacientului sfaturi in aceasta privinta si ii va recomanda tratamentul.
Pana de curand, tratamentul pentru hepatita cronica C implica, de obicei, doua medicamente principale: interferon pegilat – un medicament care incurajeaza sistemul imunitar sa atace virusul; si ribavirin, un medicament antiviral care face va virusul sa nu se mai reproduca. Aceste doua medicamente erau administrate in mod frecvent impreuna, dar acum exista noi medicamente impotriva hepatitei C, care au dovedit ca pot face tratamentul mult mai eficient.
In multe cazuri, o combinatie de medicamente noi poate fi administrata fara sa fie nevoie de interferon si de ribavirin. Printre aceste medicamente noi se numara: simeprevir; sofosbuvir; daclatasvir; o combinatie de ledipasvir si sofosbuvir; o combinatie de ombitasvir, paritaprevir si ritonavir; o combinatie de sofosbuvir si velpatasvir.
Se vindeca hepatita C?
Spre deosebire de hepatita A si hepatita B, nu exista niciun vaccin impotriva hepatitei C. Asta inseamna ca nu exista vreun medicamente cunoscut care poate tine virusul hepatitic C la distanta de organismul uman. Cu toate acestea, cercetarile din domeniul medical au descoperit un tratament care poate vindeca aceasta boala complet, iar in urma ei nu ramane nicio urma care sa arate ca ar fi existat vreodata in organism.
In cat timp se vindeca hepatita C?
Hepatita C cronica era tratata in trecut cu o combinatie de ribavirin si interferon. Aceste medicamente functioneaza impreuna in acceasi directie: pentru a intari sistemul imunitar al pacientului. Sistemul imunitar va putea apoi sa ucida virusul hepatitic C. Obiectivul tratamentului era sa ajute organismul sa distruga virusul. Medicamentele antivirale din noua generatie, aprobate de autoritatile americane (FDA – Food and Drug Administration), au inceput sa fie tot mai folosite, mai ales ca acestea ataca hepatita C direct. In plus, au o rata de succes mai mare. Cele mai multe medicamente din noua generatie sunt inhibitori proteazici. Asta inseamna ca acestia impiedica virusul sa obtina proteinele de care are nevoie pentru a se reproduce. De-a lungul unei perioade de timp, de obicei intre 12 si 24 de saptamani, acesti inhibitori proteazici determina virusul sa moara si sa iasa din sistemul pacientului.
Pentru toate medicamentele care functioneaza pe baza de inhibitori proteazici, scopul tratamentului pentru hepatita C este SVR sau raspunsul virusologic sustinut. SVR inseamna ca, de fapt, cantitatea virusului hepatitic C din sistemul pacientului este atat de scazuta incat nu poate fi detectata intr-un interval de 12 saptamani dupa ce persoana isi termina tratamentul. Daca pacientul obtine raspunsul virusologic sustinut dupa tratament, se poate spune ca infectia cu virusul hepatitic C este vindecata.
Care sunt consecintele hepatitei netratate/ tratate eronat?
Lasata netratata, hepatita C cronica poate duce la ciroza si la cancer de ficat. Aproximativ 1-5% dintre cazurile de hepatita cronica C, care sunt insotite de ciroza sau cancer de ficat, duc la deces. Daca nu este tratata (sau este tratata in mod eronat), boala prezinta mari riscuri pentru sanatate, iar consecintele sunt numeroase: starea ficatului se va inrautati pe termen lung, chiar daca aparent pacientul se simte bine; persoana poate transmite hepatita C si altor oameni, colegi, prieteni, persoane din familie chiar daca se simte in regula (sa nu uitam ca hepatita C este o boala contagioasa); pacientul va dezvolta simptome severe daca nu trateaza boala, va fi mai obosit, va avea senzatia de greata, insotita de varsaturi, dureri de stomac si, ocazional, se va confrunta cu icter, urina inchisa la culoare si va avea un scaun de deschis la culoare; hepatita C este o cauza principala a cirozei si a cancerului la ficat, iar netratand boala, persoana se expune la riscuri foarte mari; daca pacientul nu monitorizeaza consumul de alcool si de acetaminofen (care se gaseste in sute de medicamente, cum ar fi paracetamolul), acesti factori vor cauza si mai multe leziuni la nivelul ficatului care este deja bolnav.
Care este cel mai nou tratament pentru hepatita?
Interferonul pegilat si ribavirinul erau administrate in trecut impreuna, dar acum exista noi medicamente impotriva hepatitei C care au aratat ca pot face tratamentul mult mai eficient. In multe cazuri, o combinatie de medicamente noi poate fi administrata fara sa fie nevoie de interferon si de ribavirin.
Printre aceste medicamente noi se numara: simeprevir; sofosbuvir; daclatasvir; o combinatie de ledipasvir si sofosbuvir; o combinatie de ombitasvir, paritaprevir si ritonavir; o combinatie de sofosbuvir si velpatasvir. Oamenii de stiinta lucreaza in prezent pentru a dezvolta noi tratamente, altele decat variatele clasice cu interferon si ribavirin, cum ar fi terapia genica (o metoda terapeutica ce utilizeaza genele si informatia pe care acestea o poarta pentru a trata o boala) si medicamente care ajuta la controlarea sistemului imunitar.
Cat dureaza tratamentul pentru hepatita C?
Cele mai multe persoane care au hepatita acuta C nu fac tratament, deoarece acestea nu stiu ca au in organism virusul. Daca o persoana stie ca a fost expusa la virusul hepatitic C (de exemplu, cei care lucreaza in sistemul de sanatate si care s-au intepat cu un ac infectat), atunci hepatita C poate fi detectata intr-un stadiu incipient. Majoritatea pacientilor care stiu ca au o forma acuta de hepatita C au parte de un tratament medicamentos. In aceste cazuri, tratamentul poate ajuta la prevenirea infectiei pe termen lung (hepatita cronica), desi exista numeroase dezbateri in ceea ce priveste momentul cand trebuie sa inceapa tratamentul si cat de mult timp se poate trata hepatita C acuta.
In cazul hepatitei C cronice (pe termen lung), tratamentul se face cu o combinatie de medicamente antivirale care lupta impotriva infectiei virale si previn problemele grave ale ficatului, cum ar fi ciroza si cancerul la ficat. Medicamentele antivirale sunt folosite intre 12 saptamani si 1 an si ajuta organismul sa elimine virusul. Fie ca pacientul isi ia sau nu medicamentele pentru a trata hepatita C, el va avea nevoie de teste de sange de rutina, pentru ca doctorul sa stie cat de bine functioneaza ficatul. Medicul specialist poate ajuta pacientul pentru a decide care medicamente sunt cele mai bune in cazul sau. Noile medicamente antivirale (precum zapatier sau harvoni) pot vindeca boala, in majoritatea cazurilor, in 8 sau 12 saptamani.
Efectele secundare ale tratamentelor contra hepatitei C
Tratamentele pentru hepatita C au efecte secundare?
La fel ca orice medicamente, si cele prescrise pentru tratamentul hepatitei C pot avea efecte secundare. Inainte de 2014, medicamentele folosite pentru a trata virusul hepatitic C (HCV) pentru forma cronica aveau multe efecte secundare, dintre care unele chiar severe. Cele mai noi medicamente pentru virusul hepatitic C au mai putine efecte secundare si unele chiar mai blande. Printre efectele secundare ale medicamentelor din noua generatie se numara: diareea, obseala, durerile de cap, greata; insomnia; mancarimi sau iritatii pe piele (inclusiv o potentiala sensibilitatea solara).
Care sunt efectele secundare ale tratamentului de hepatita?
Unele dintre efectele secundare ale interferonului (peginterferon): tuse, scurgeri nazale abundente, dureri in gat; depresie, irascibilitate, anxietate, schimbari de dispozitie; ameteala; gura uscata, piele uscata, ochi uscati; oboseala, senzatie de slabiciune; simptome asemanatoare gripei (frisoane, febra, dureri musculare si articulare); tulburari gastrointestinale (durere abdominala, apetit scazut, diaree, greata); caderea parului; durere de cap; reactii la locul injectiilor; insomnie; scaderea numarului de globule albe; durere de spate, de muschi, de articulatii; numar scazut de trombocite.
Ribavirinul este prescris impreuna cu unul sau mai multe medicamente impotriva hepatitei C, iar efectele secundare sunt multiple: anemie hemolitica (numar scazut al celulelor rosii din sange); simptome numeroase ale anemiei (ameteala, oboseala, lipsa de concentrare, ritm cardiac crescut, respiratie scurta, senzatia de slabiciune); insomnie; pierderea poftei de mancare; probleme legate de starea de spirit (anxietate, depresie, irascibilitate, schimbari de dispozitie); greata; piele uscata, eruptii cutanate, mancarimi; simtul gustului este afectat; tulburari digestive (dispepsie)
Remedii naturiste pentru hepatita C
Desi nu exista o planta „magica” care sa vindece hepatita C, exista alimente care au dovedit in timp ca pot face ca virusul sa nu mai actioneze sau sa ii ofere sistemului imunitar puterea de care are nevoie pentru a elimina virusul din organism.
Care sunt remediile naturiste pentru hepatita?
Iata cateva dintre plantele din care se pot prepara remedii naturiste, pe langa adoptarea unei diete sanatoase, alcatuite din nuci, fructe de padure, legume si multe fructe: arbore de Neem; uleiul de ricin; armurariul; iaurtul combinat cu uleiul de in; turmericul; lemn dulce; papadie; radacina de sophora; ceaiul verde.
Ce trebuie sa stim despre hepatita C
Hepatita C este o infectie a ficatului care este cauzata de un virus. Daca este lasata netratata, poate evolua si se poate transforma intr-o boala cronica, cu care pacientul se va confrunta pe termen lung. Multa lume nu stie cum se transmite hepatita C si o confunda cu alte hepatite virale. Cel mai comun mod prin care o persoana poate lua hepatita este sa foloseasca acelasi ac infectat sau alte echipamente medicale care sunt infectate cu virusul hepatitic C. Mai rar, infectia cu virusul hepatitic C se poate lua de la saloanele de tatuaj, daca echipamentul nu este sterilizat cum trebuie. Boala NU se poate transmite prin sarut, printr-o imbratisare sau prin folosirea ustensilelor de bucatarie intrebuintate de o persoana bolnava.
Masuri de prevenire a hepatitei C
Cum se previne hepatita C?
Nu exista alimente sau mancaruri speciale care ajuta in lupta contra hepatitei C, dar este bine sa alegi o dieta sanatoasa si echilibrata. Consumul de alcool trebuie evitat, deoarece bauturile alcoolice ii pot face rau ficatului. Vaccinarea este o etapa extrem de importanta, asa ca persoanele care vor sa previna aceasta boala ar trebui sa isi faca vaccinul impotriva hepatitei A si hepatitei B, impotriva pneumoniei si vaccinul antigripal.
Hepatita C poate fi prevenita daca nu folosim aceleasi obiecte de uz personal impreuna cu alte persoane din casa (lama de ras, aparatul de ras, periuta de dinti sau unghierele ori forfecutele). Folosirea prezervativului in timpul sexului este o alta metoda prin care putem preveni infectia cu hepatita C. Daca persoana are sau a avut o infectie cu virusul hepatitic B sau C, nu trebuie sa doneze sange, organe sau tesuturi.
Cei care lucreaza in sistemul de sanatate trebuie sa urmeze protocolul intotdeauna si sa isi ia toate masurile de precautie pentru a nu se infecta cu hepatita C, atunci cand manevreaza seringi, ace si alte obiecte ascutite. Persoanele care se gandesc sa isi faca un piercing sau un tatuaj ar trebui sa ia in considerare riscurile, deoarece se pot infecta daca instrumentele sau cernelurile folosite au in compozitie sangele unei persoane infectate sau daca tattoo-artistul nu urmeaza bunele practici in ceea ce priveste sterilizarea instrumentarului.
Cum ne comportam cu o persoana bolnava de hepatita C
Persoanele care au hepatita C au nevoie de sprijinul celor din jur, iar de multe ori, le ajuta foarte mult sa discute cu pacientii care au acelasi diagnostic ca si ele, invatand astfel sa traiasca o viata normala, chiar daca au hepatita C. Nu este deloc usor ca acesti pacienti sa traiasca cu o boala cronica precum hepatita C, de multe ori acestia pot fi deprimati, cu nervii la pamant, iar boala le poate afecta relatiile cu cei din jur. In plus, specialistii au observat ca oamenii cu hepatita C sunt de multe ori stigmatizati si le este destul de greu sa fie acceptati de societate.
De exemplu, pacientii sunt tentati sa evite sa vorbeasca cu prietenii si familia despre boala, deoarece sunt ingrijorat de modul in care acestia vor reactiona. Cum ne comportam in acest caz cu o persoana bolnava de hepatita C? Fiindu-i alaturi, aratandu-i ca ne pasa. Si nu trebuie sa lasam acesti pacenti sa se indeparteze de oamenii la care tin. Cheia succesului este sa mentinem relatii deschise, oneste, pentru ca acesti bolnavi sa se simta bine si sa se simta ca intre prieteni.
Alimentatia recomandata unui bolnav de hepatita C
Ce alimente sunt recomandate pentru hepatita C?
Exista o serie de alimente pe care medicii nutritionisti si specialistii le recomanda indeosebi pacientilor cu hepatita C. Acestia sunt sfatuiti sa manance legume proaspete, crude, ecologice sau bio, in cat mai multe culori posibile. Unul dintre cele mai bune sfaturi este ca bolnavii sa cumpere legume in culorile curcubeului. De asemenea, recomandarile nutritionistilor includ si consumul proteinelor de origine vegetala sau proteinelor slabe, cu moderatie: oua, fasole si nuci, tipuri de carne slaba, de la animale care au fost hranite cu iarba, peste (somon) si carne de pasare de curte. Fructele ar trebui consumate in cantitati moderate, deoarece contin fructoza, care este daunatoare atunci cand este consumata in exces. De fapt, fructoza poate leza ficatul in acelasi mod in care o poate face si alcoolul. Este important ca bolnavii de hepatita C sa aleaga grasimi sanatoase, precum uleiul de cocos si cel de masline. Ei au nevoie de fibre alimentare suficiente, deoarece fibree ii ajuta sa elimine, in mod natural, toxinele din organism. Ca lichide, este important ca aportul acestora sa creasca in cazul persoanelor cu hepatita C. Ele trebuie sa consume cel putin 6-8 pahare cu apa pe zi, insa pot consuma si ceaiuri din plante.
Ce alimente sunt contraindicate in hepatita C?
Bolnavii de hepatita C trebuie sa stie ce alimente si bauturi trebuie sa evite, deoarece este extrem de important, intrucat facand alegeri sanatoase, se pot recupera mai repede de pe urma acestei boli. Astfel, urmatoarele alimente si bauturi nu trebuie sa se regaseasca in cosul de cumparaturi al unui bolnav de hepatita C: alcoolul (consumul excesiv de alcool produce leziuni la nivelul ficatului si provoaca ciroza); alimentele sarate; faina si glutenul; uleiurile vegetale hidrogenate; zaharul si indulcitorii artificiali. Zaharul, indeosebi fructoza, nu doar ca pune o presiune mare pe procesele sistemului digestiv si ingreuneaza functionarea ficatului si pancreasului, ci hraneste si virusul hepatitic C.
Cum NU se transmite virusul hepatitei C
Hepatita C nu se transmite prin alimente si apa (cum se intampla in cazul hepatitei A) si nu se poate transmite prin sarut, imbratisare, stranut, tuse sau folosirea unor obiecte precum cutitele, furculitele sau lingurile. Hepatita C nu este o boala la fel de contagioasa precum banala raceala. O persoana nu se poate imbolnavi si nu ii poate imbolnavi pe altii de hepatita C prin: sarut, imbratisare, atingerea mainilor, contact intamplator, stranut, tuse, folosirea ustensilelor de bucatarie, impartirea aceleiasi farfurii cu mancare sau aceluiasi pahar cu lichide si nici prin alaptarea la san (doar daca mameloanele nu au leziuni si nu sangereaza).
Hepatita C nu se transmite prin faptul ca dam mana cu un pacient bolnav, nici prin folosirea aceleiasi toalete sau bai. Boala nu se ia daca folosim aceeasi piscina sau sauna, daca mancam din aceeasi farfurie, cu aceleasi tacamuri sau daca bem din acelasi pahar; hepatita C nu se poate transmite prin mancarea care a fost preparata de cineva care are aceasta boala, nici daca tinem in brate sau in poala un copil infectat cu virusul hepatitic C, si nici prin haine.
Hepatita C este eradicata in vreo tara?
Cercetatorii de peste hotare sunt optimisti si unii chiar prezic ca pana in anul 2026, hepatita C va fi eradicata in Australia. Potrivit presei straine, peste 30.000 de oameni din Australia au fost tratati pentru hepatita C in 2016. Iar profesorul Greg Dore de la Institutul Kirby din cadrul Universitatii New South Wales spune ca rata de vindecare pentru hepatita C a urcat de la 10% la aproape 100% in doua decenii.
Majoritatea tarilor, datorita preturilor mari pe care le au noile tratamente pentru hepatita C, sunt nevoite sa restrictioneze tratamentele si sa permita accesul doar celor care au o boala de ficat foarte avansata. Dar Australia se numara printre tarile norocoase, care le ofera accesul la tratament oamenilor din cele mai diverse categorii sociale. Si pentru ca tot mai multa lume are acces la tratamentul impotriva hepatitei C, se estimeaza ca pana in 2016, Australia va putea sa eradicheze aceasta boala.
De cand este cunoscuta hepatita C?
Existenta hepatitei C – initial identificabila doar ca tipul non-A non-B hepatita – a fost sugerata in anii 1970 si a fost dovedita mai tarziu, in 1989. Hepatita C infecteaza doar oamenii si cimpanzeii. In aprilie 1989, descoperirea virusului hepatitic C (HCV) a fost publicata in doua articole in jurnalul „Science”. Descoperirea hepatitei C a dus la imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste diagnosticarea bolii si imbunatatirea tratamentului antiviral.
Recommended Posts
ANUNT CONCURS
noiembrie 13, 2024
REZULTAT FINAL
iulie 29, 2024
ANUNT REZULTATUL PROBEI INTERVIU
iulie 29, 2024